Τι είναι η Mυοκαρδίτιδα;
Η μυοκαρδίτιδα είναι μια πάθηση που δημιουργείται από φλεγμονή του μυοκαρδίου (μεσαίο στρώμα του καρδιακού τοιχώματος). Φλεγμονώδεις και μη φλεγμονώδεις καταστάσεις είναι υπεύθυνες κατά κύριο λόγο για τη δημιουργία της μυοκαρδίτιδας.
Η μυοκαρδίτιδα μπορεί να είναι ήπιας μορφής που αυτοϊάται ή σοβαρής όπου και προκαλεί σοβαρές καρδιακές δυσλειτουργίες, όπως αρρυθμίες, καρδιογενές σοκ ή ακόμα και θάνατο. Η σοβαρή μυοκαρδίτιδα, επί της ουσίας, αποδυναμώνει την ικανότητα άντλησης της καρδιάς.
Ποια τα αίτια εμφάνισης της Μυοκαδίτιδας;
Τα ακριβή αίτια μιας μεμονωμένης μυοκαρδίτιδας δεν είναι δυνατό να προσδιοριστούν πάντα με ακρίβεια, πιθανές όμως αιτίες είναι οι ακόλουθες:
- Διάφοροι ιοί, όπως: Ιός Coxsackie Β, αδενοϊός, HIV, παρβοϊός Β19, γαστρεντερικές μολύνσεις (ηχοϊοί), μονοπυρήνωση (ιός Epstein-Barr) και ερυθρά.
- Βακτήρια, όπως: Σταφυλόκοκκος, στρεπτόκοκκος, βακτήρια που προκαλούν διφθερίτιδα, νόσος Lyme.
- Υπερευαισθισία σε φάρμακα όπως: Πενικιλίνη, φάρμακα σουλφοναμίδης, φάρμακα κατά των επιληπτικών κρίσεων, αντιβιοτικά, διουρητικά, μεθυλντόπα, λίθιο κλπ.
- Καρδιοτοξίνες όπως: Αλκοόλ, κοκαΐνη, ανθρακυκλίνες κλπ.
- Παράσιτα όπως: Trypanosoma cruzi και τοξόπλασμα.
- Τσιμπήματα φιδιών ή εντόμων.
- Μύκητες: Μολύνσεις ζύμης (candida), καλούπια (aspergillus) και άλλοι μύκητες.
- Άλλες ασθένειες: Λύκος, διαταραχές του συνδετικού ιστού και σπάνιες φλεγμονώδεις παθήσεις.
Ποια είναι τα συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας;
Σε πολλές περιπτώσεις, οι ασθενείς εμφανίζουν ήπια και όχι ιδιαίτερα τυπικά συμπτώματα. Συνήθως οι ασθενείς αναφέρουν:
- Δύσπνοια, ειδικά μετά την άσκηση ή όταν ο ασθενής ξαπλώνει
- Κούραση
- Αίσθημα ταχυπαλμίας
- Πόνος ή πίεση στο στήθος
- Λιποθυμική τάση.
- Πρήξιμο στα χέρια, τα πόδια και τους αστραγάλους
- Ξαφνική απώλεια των αισθήσεων.
Πως γίνεται η διάγνωση της μυοκαρδίτιδας;
Η διάγνωση της μυοκαρδίτιδας τίθεται με βάση τα κλινικά, εργαστηριακά και απεικονιστικά ευρήματα συγκεκριμένων εξετάσεων:
- Θετική μυοκαρδιακή ενζυμική κίνηση ( Τροπονίνη)
- Ηλεκτροκαρδιογράφημα
- Ακτινογραφία θώρακος
- Ηχοκαρδιογράφημα (ηχώ): Τriplex καρδίας
- Μαγνητική τομογραφία (MRI καρδιάς)
- Σε εξαιρετικές, σπάνιες περιπτώσεις βιοψία καρδιάς ( gold standard της διάγνωσης )
Πως αντιμετωπίζεται η Mυοκαρδίτιδα;
Η θεραπεία για τη μυοκαρδίτιδα συνήθως είναι ανεξάρτητη της αιτίας. Μπορεί να περιλαμβάνει στενή παρακολούθηση και φαρμακευτική αγωγή, ως επι ήπιας, μέτριας ή σοβαρής καρδιακής ανεπάρκειας. Εάν η βλάβη είναι σοβαρή, μπορεί να χρειαστεί μεταμόσχευση καρδιάς.
Η ζωή μετά την αντιμετώπιση της μυοκαρδίτιδας
Μετά τη θεραπεία, πολλοί ασθενείς επανέρχονται σε έναν φυσιολογικό τρόπο ζωής, χωρίς τα προβλήματα που δημιουργεί η μυοκαρδίτιδα. Ορισμένοι, ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν συνεχιζόμενη καρδιαγγειακή φαρμακευτική αγωγή και παρακολούθηση.
Γενικά συνιστάται αποφυγή άσκησης για χρονικό διάστημα μηνών, το οποίο καθορίζεται από τον θεράποντα καρδιολόγο ανάλογα με την πρόγνωση της μυοκαρδίτιδας.
Ο δρ Σταυρόπουλος είναι διευθυντής της Ε΄ Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Metropolitan General. Διαθέτει άριστο εκπαιδευτικό υπόβαθρο και η κλινική του εμπειρία καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα παθήσεων, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την επιτυχημένη κάλυψη διαφορετικών περιστατικών.