Το έμφραγμα του μυοκαρδίου αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο. Η καρδιά είναι μια αντλία της οποίας ο ρόλος είναι να κυκλοφορεί το αίμα στο σώμα και να μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στους ιστούς. Το έμφραγμα προκαλείται όταν οι περιοχές της καρδιάς δεν αιματώνονται σωστά, δεν λαμβάνουν δηλαδή όσο αίμα απαιτείται προκειμένου να διεξάγεται ομαλά η λειτουργία της. Αυτό συμβαίνει γιατί οι στεφανιαίες αρτηρίες που αιματώνουν την καρδιά αποφράσσονται λόγω ρήξης της αθηρωματικής πλάκας και τη δημιουργία θρόμβου.
Ποιοι είναι οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισής του;
-
Ηλικία, όσο αυξάνεται η ηλικία, αυξάνεται και ο κίνδυνος για έμφραγμα του μυοκαρδίου
-
Φύλο, το αντρικό φύλο νοσεί συχνότερα από τις γυναίκες
-
Κατανάλωση αλκοόλ
-
Καθιστική ζωή, έλλειψη άσκησης
-
Κοιλιακή παχυσαρκία
-
Άγχος(απώλεια συγγενή, οικονομικό στρες, εργασιακό)
-
Κληρονομικότητα
Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται το έμφραγμα;
Η ένταση των συμπτωμάτων ποικίλει από ασθενή σε ασθενή. Κάποιοι ίσως βιώνουν εντονότερα τον πόνο και τα υπόλοιπα συμπτώματα και κάποιοι ηπιότερα, σχεδόν ανεπαίσθητα (ιδίως αυτοί που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι:
-
πόνος στο θώρακα, ο οποίος αντανακλάται στη γνάθο, στο λαιμό,στον ώμο και στην πλάτη
-
πόνος ή μούδιασμα στο αριστερό χέρι ή δεξιό χέρι ή και στα δύο
-
πόνος στην περιοχή της άνω κοιλίας
-
δυσκολία στην αναπνοή
-
ναυτία – εμετός
-
έντονη εφίδρωση
-
χλωμή όψη
-
κόπωση
Πως γίνεται η διάγνωση;
Η υποψία του εμφράγματος ,αρχικά , τίθεται με την κλινική εξέταση. Mε τη βοήθεια του ηλεκτροκαρδιογραφήματος και των υπερήχων καρδιάς, ο γιατρός είναι σε θέση να δει τη δραστηριότητα της καρδιάς και να εντοπίσει την περιοχή που έχει υποστεί βλάβη. Παράλληλα γίνεται αιματολογική εξέταση κατά την οποία διαπιστώνεται η αύξηση των μυοκαρδιακών ενζύμων, πράγμα που υποδηλώνει τη νέκρωση τμήματος του μυοκαρδίου. Τέλος μέσω του καρδιακού καθετηριασμού (στεφανιογραφία), όπου με τη βοήθεια των ακτίνων Χ και της ειδικής σκιαγραφικής ουσίας που εγχέεται, ο γιατρός μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια τις περιοχές των στεφανιαίων αγγείων που έχουν υποστεί βλάβη.
Ποια είναι η αντιμετώπιση;
Η θεραπεία του εμφράγματος έχει ως στόχο την διόρθωση της απόφραξης του στεφανιαίου αγγείου και την αποκατάσταση της αιμάτωσης της καρδιάς. Στη σύγχρονη εποχή η θεραπεία είναι κατά κύριο λόγο επεμβατική, λόγω των μεγαλύτερων ποσοστών επιτυχίας, σε σχέση με τη φαρμακευτική μόνο αγωγή.
Ασθενείς με ευρήματα εμφράγματος μυοκαρδίου θα πρέπει να νοσηλευτούν άμεσα λαμβάνοντας επείγουσα φαρμακευτική θεραπεία και να υποβληθούν σε στεφανιογραφία, μία επεμβατική διαγνωστική εξέταση που μπορεί να θέσει τη διάγνωση και να εντοπίσει με ακρίβεια τις βλάβες των στεφανιαίων αγγείων με απώτερο σκοπό την άμεση αντιμετώπιση τους. Αυτό επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση ενός μεταλλικού πλέγματος στο τοίχωμα της αρτηρίας διατηρώντας βατό τον αυλό της και αποκαθιστώντας τη σωστή ροή αίματος μέσα στο αγγείο. Ο συγκεκριμένος τρόπος αντιμετώπισης ονομάζεται αγγειοπλαστική ή αλλιώς «μπαλονάκι» ή «stent». Η ταχεία επαναιμάτωση του μυοκαρδίου είναι ζωτικής σημασίας και έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση του μεγέθους του εμφράγματος και τη βελτίωση της λειτουργικότητας της καρδιάς. Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις (συμπλοκές βλάβες, αδυναμία επίτευξης αγγειοπλαστικής, πολλαπλές και σημαντικές στενώσεις), εναλλακτικός τρόπος αντιμετώπισης είναι η καρδιοχειρουργική επέμβαση (αορτοστεφανιαία παράκαμψη ή by pass).
Πως μπορούν να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισής του;
Υπάρχουν ορισμένες συμπεριφορές που μπορούμε να υιοθετήσουμε προκειμένου να μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης εμφράγματος όπως:
-
η διακοπή του καπνίσματος
-
η καθημερινή σωματική άσκηση
-
η υγιεινή διατροφή
-
η απώλεια βάρους
-
φαρμακευτική αγωγή για ρύθμιση των παραγόντων κινδύνου ( σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση, δυσλιπιδαιμία).
Ο δρ Σταυρόπουλος είναι διευθυντής της Ε΄ Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Metropolitan General. Διαθέτει άριστο εκπαιδευτικό υπόβαθρο και η κλινική του εμπειρία καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα παθήσεων, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την επιτυχημένη κάλυψη διαφορετικών περιστατικών.